hesabın var mı? giriş yap

  • ülkücü bıyığının kaşlarla birlikte üç hilal görüntüsü verdiği için bırakılması.

  • ömer aşık'ı ilk 2004 senesinde sahada görmüştüm. o zaman okuduğu istanbul ticaret üniversitesi takımında oynuyordu, daha doğrusu oynamaya çalışıyordu diyelim. devamlı aynı kategoride bulunduğu için bizim üniversite ile, 2004-2006 arası her sene maçımız oldu istanbul ticaret'e karşı.

    burda da yazılmış, "basketbola geç başladı", "hızlı gelişti" şeklinde. ama bu "hızlı gelişim"in ne kadar hızlı olduğunu insanlar tam net bilmiyor. onu anlatmaya çalışacağım.

    2004'te ilk gördüğümde, yürümekte ve koşmakta zorlanan, pozisyon alırken nerde duracağını tam bilmeyen, ama rebound sezgisinin iyi olduğu her halinden belli bir adam vardı. uzun eksikliğinden 195 boyumla ömer'i tutmak zorunda kalırdım ama aradaki 15cm farka rağmen beklediğim kadar zorlanmazdım.

    2005'te gördüğümde gözle görülür bir fark vardı. adamın yürüyüşü bile değişmişti. reboundlarda artık çok daha etkili, yavaş yavaş post-up oyunlarını geliştirmiş, her fırsatta smaç kovalayan bir ömer vardı. hafiften bünyemi zorlamaya başlamıştı koskoca okulda nasıl uzun olmaz, ben niye 3 numara halimle bu adamı tutuyorum lan diye içten içe isyan etmeye başlamıştım. ama yine de 10 sayı civarında tutabiliyorduk.
    hatta maçı kaybettik, bizim hoca da maç sonu "ulan bu iki garibim tuttu 210'luk adamları, siz bi guardı tutamadınız maç gitti." şeklinde azarlamıştı bizim guardları. bizi garip olarak nitelendirdiği için üzülsek mi, ömer'i tuttuk diye sevinsek mi bilememiştik.

    2006'da artık üniversite ligi seviyesi için fazla olmaya başladı. zaten hem sayı hem rebound krallığında direk tepeye oynuyordu adam, bunun üstüne iyice özgüven sahibi olmuştu. o yüzden iyice domine etmeye başladı bizi. biz de hafiften ağlamaya başladık, "ya bu eleman 2 sene önce zor yürüyordu nasıl böyle oldu bir anda" diye.

    daha sonra ben mezun oldum koptum basketboldan. 2008 gibi baktım ömer, türkiye'yi domine ediyor. şimdi sıra nba'de...

    mip ödülüne yakın olduğu söyleniyor. bence adamın most improved player ever ödülünü alması lazım. 8 senede "yürüyemeyen, top tutamayan ömer"'den, "dünyadaki sayılı pivotlardan ömer"'e evrildi adam.

    (bkz: respect)

  • ahmet çakar: fatih terim'in konuşmasında bir kaç tane paradoks var. mesela diyor ki "siyasetçiler futbola karışmamalıdır"
    rok: hahahahahahaha bunu dedi mi gerçekten? bunu diyen fatih terim mi? yahu bu aynı benim "ekranlarda bağırmamalıyız, hep sakin olmalıyız" demem gibi bir şey hahahaha

  • eskiden narkoz yoktu da cerrahi müdahaleler nasıl yapılıyordu, millet acıdan bayılsın diye mi bekleniyordu derken osmanlı'da bunun için adamotunun kullanıldığını okumak.

    “luffahın (adamotu) dış etini koparıp özünü, dövüp tatlı badem yağıyla ovasın. bir gün bir gece dura. her kime cerrahi müdahale etmek istersen bu devadan aç iken bir dirhem veresin. biraz vakitten sonra göresin ki hasta yatmıştır, kendini bilmez. ondan sonra ne türlü tedavi edersen edesin. bu devadan büyük adama bir dirhem, küçüklere miktarınca veresin. ben ömrüm boyunca başka murkıdd (anestetik) kullanmadım.”

  • orijinali kadar başarılı olmasa da başarılı bir remake.

    (bkz: 17 nisan 2005 fenerbahçe beşiktaş maçı)

    - 4-3'lük skor "check"
    - kadıköy "check"
    - beşiktaş'a verilen kırmızı kart "check"
    - fenerbahçe'ye verilen penaltı "check"
    - sergen yalçın "check"
    - fener zenci sever "check"
    - finalde beşiktaş galibiyeti "check"

    ama orijinalde kaleye forvetimizin geçmesi ve tribünlerdeki on binlerce fenerbahçe taraftarının bu acıya canlı şahit olması gibi hoşluklar vardı, bu versiyon biraz daha hafif olmuş.

  • birden fazla kez canlı canlı tribünlerden izleme fırsatım olduğu için kendimi şanslı saydığım voleybolcu.

    televizyon karşısında izlerken gözden kaçırmış olduğum bir detay olarak servise çıkışlarında top toplayıcı kıza "sağ ol." veya "teşekkür ederim." dediğini, kritik bir anda çok estetik bir sayı aldıktan sonra servise çıkarken ise "sağ ol canım benim." dediğini fark ettim.

    bu küçük detay bile karakteri ile ilgili çok şey anlatıyor bence.

    not: sonrasında diğer kızların servise çıkışlarına dikkat ettim ve yalnızca bir kişi daha teşekkür etti ama o da tek seferlikti.

  • azeri spiker 4-0 dan sonra hem yarmış hem düşündürmüştür: bu türkiye süperligası değil ki hakeme itiraz edesan...

  • şu an fox tv de konuşmaktadır. söylediklerine kulak verilsin. binlerce insan enkaz altında öldüler cenazelerimize ulaşmak istiyoruz enkazları kaldırmayın diyor. hala girilmemiş mahalleler var diyor. güvenliğimiz yok diyor yardım istiyor. kulak verin sesine insanların dirisine sahip çıkamadınız bari cenazesine saygı duyun. adam cenazelerimizi defnetmek istiyoruz diyor. insanları daha fazla mağdur etmeyin yeter artık!

  • schengen ülkelerine girebilmek için edinilmesi gereken vize türüdür.

    bu vize ile avrupa birliğindeki schnegen ülkeleri (almanya, avusturya, belçika, çek cumhuriyeti, danimarka, estonya, finlandiya, fransa, hırvatistan, hollanda, ispanya, isveç, italya, macaristan, letonya, litvanya, lüksemburg, malta, polonya, portekiz, slovakya, slovenya, yunanistan) ve avrupa birliğine üye olmadığı halde schengen bölgesinde bulunan (isviçre, izlanda, norveç ve lichtenstein ) ülkelere ayrıca schengen blgesine dahil olmasa bile avrupa birliğine dahil olan (bulgaristan,romanya)ülkelere giriş için bu vizeyi kullanabilirsiniz.

    kurallar gereği schengen vizesini hangi ülkeden aldıysanız schengen bölgesine ilk olarak o ülkeden giriş yapmalısınız,aksi taktirde ülkeye girişinize (hatta uçağa binmenize)izin verilemyebilir ve bir sonraki vize başvurunuzda problem yaşayabilirsiniz.

    schengen vizesi için başvuruyu direkt olarak ülke temsilciliklerine yapamazsınız bunun için yetkilendirilmiş aracı kuruluşlar vardır.italya ve almanya için idata,yunanistan ve ispanya için kosmosve diğer ülkeler için vfs global aracılığı ile başvurabilirisniz.bu firmaların vize değerlendirme süreçlerine hiçbir etkisi yoktur.yalnızca konsolosluk veya elçilik adına sizden evrakları eksiksiz teslim almak ve diğer bilgilerinizi sisteme işlemekle ve bunların kurumlar arasında transferi ile ilgili sorumlukları vardır.bazı ülkeler hariç siz dosyanızı alıp açana adar vize verilip verilmediği ile ilgili herhangi bir bilgiye de sahip değillerdir(bildiğim kadarıyla fransa red verdiyse sizi vfs'ye çağırıp dosyanızı elden teslim ediyoe ama vizeniz olumlu sonuçlandıysa size ups kargo ile gönderiyor).bu işelm karşılığında sizden yaklaşık olarak 30 € bir ücret alıyorlar.

    gelelim vize başvurusu yapma aşamasına.vize başvurunuzu acente veya bireysel yapmanız arasında konsolosluk değerlendirmesi açısından hiç bri fark yoktur.her başvuru bireysel değerlendirilir ve sonuç buna göre çıkar acentalar size yalnızca randevu almak ve evrakların doğru bir şekilde hazırlanması konusunda yardımcı olabilirler.zaten evraklarınız eksikse kurum çalışanı tamamlamanızı söyler size eksik evrakla başvurunuz kabul edilmez.

    ilk iş olarak gideceğiniz ülke için vize randevusu almanız gerekir.bu bazı ülkelerde ülkenin kendi resmi sitesi aracılığıyla form doldurularak yapılırken bazı ülkelerde vfs global internet sitesi aracılığıyla yapılır.randevunuzu aldıktan sonra yapmanız gereken şey evraklarınızı toparlamak.başvuru formunda sizin kişisel bilgileriniz ve seyahat planınıza dair bilgileriniz bulunur.burada pasaport ve doğum bilgileriniz.seyahat tarihiniz,talep ettiğiniz vize türü (bu arada her vize türü için farklı randevular vardır.turistik,business,öğrenci,çalışma,aile birleşimi gibi ve yalnızca aldığınız ranedvu türüne uygun vize başvurusu yapabilirsiniz,aile birleşimi randevusu alıp turistik vize başvurusu yapamazsınız),seyahatiniz nasıl karşılayacağınız,schengen bölgesine başvurduğunuz ülke mi yoksa başka bi ülkeden mi giriş yapacağınız,talep ettiğiniz vize süresi,giriş çıkış hakkı,varsa daha önceki vize bilgilerinizi girmeniz gerekmektedir.(vize başvurusu yapabilmeniz için dönüş tarihinizden itibaren en az 3 ay geçerli bir pasaportunuzun olması gerekir, schengen vizesi en fazla pasaport bitiş sürenizi 90 gün öncesine kadar verilir.oturum kartınız dahi olsa schengen ülkesine bitimine 90 günden az kalmış pasasportla giremezsiniz,dolayısıyla amerika vizesi gibi eski pasaporttaki vizeniz ile yeni pasasportunuzla ülkeye giriş yapamazsınız zaten böyle bir şey teknik olarak da mümkün değildir.)

    ikinci kısım otel ve bilet kısmına.vize alıp alamayacağınız kesin olmaıdığı için bunları satın almak yerine ücretsiz iptal veya rezervasyon seçenekerlini kullanmanız siizn menfaatinize olacaktır.bileti satın almanız veya ücretsiz rez yaptırmanızın değerlendirme açısından hiçbir önemi yoktur. booking.com üzerinden ücretsiz iptal seçeneği olan bir otel ve thy çağrı merkezinden (4440849) ücretsiz rezervasyon yapabilirisniz. burada dikkat etmeniz gereken konu şu.otel tarihleri uçuş tarihleri ve başvuru formuna yazdığınız seyahat tarihlerinin birebir aynı olması ve makul bir süre olmasıdır. bunu da hallettikten sonra banka hesap dökümleriniz var.aktif olarak kullandığnız 2-3 bankadan (içinde 2-3 k euro olması iyidir) imzalı kaşeli 3 aylık hesap dökümünüzü almanız gerekir.bir sonraki aşama şirketten izin yazısı vs bunları da şirketinizin antetli kağıdına ilgili yetkilinizin imzası ile hazırlatıp dosyanıza koymalısınız.e devletten alcağınız 4a hizmet dökümü ve işe giriş bildirgesi de doyada bulunmalıdır.chatgpt aracılığıyla güzel bir niyet mektubu da yazabilirsiniz.fotoğraf için de 6 ayı geçmemiş herhangi bir biyometrik fotoğraf yeterli olacaktır.

    bütün bunları bir dosyaya koyup randevu saatinizden 15 dk öncesinde aracı kurumun önünde olmalısınız.randevu saatinize göre içeri alınacak ve içerde pasaprtunuzu gösterip bir sıra numarası alacaksınız (vfs özelinde yazıyorum). her ğlkenin başvurusunu kabul eden banko ayrıdır,ekranlardan sıra numaranızı takip edebilirsiniz.dikkat etmeniz gereken bi husus da yanınıda götüreceğiniz para cinsidir.her ülkenin başvuru ücreti ve kabul ettiği para birimi farklıdır bunu önceden öğrenip buna göre döviz ve tl götürmelisiniz zira gişede tl karşılık veya kredi kartı ile ödeme gibi seçenekler yok.evraklarınız teslim ettikten sonra görevli personel kontrol edip size bilgi verir eğer bi eksik varsa tamamlamanızı ister yoksa da evraklarınız ve pasaportunuz alıp size bir fiş verir.bu fişle gidip vezneye ödeme yaparsınız ondan sonra da parmak izi veya biyometrik fotoğraf çekilirsiniz ve işleminiz bitmiş olur.

    tüm bu süreç sonucunda dosyanız vfs personeli tarafından iligili konsolosluğa götürülür ve başvurunuz burada değerlendirmeye alınır.daha önce de yazdığım gibi vfs veya diğer aracı kurum personelinin başvuru sonucuna hiçbir etkisi yetkisi yoktur hatta çoğu zaman sonuçlardan da haberiszdir ve bu nedenle ret oranlarına dair bir istatistik paylaşacak bilgi veri tabanaları da yoktur.

    dosyanız konsolosluğa ulaştıktan sonra sizi telefonla arayıp sorular sorabilirler ya da konsolosluğa davet edip yüzyüze mülakat yapabilirler buralarda vereceğinzi cevaplar ve başvuru dosyanızdaki evraklar tamamen uyumlu ve tutarlı olmalıdır.ama bu da red veya olumlu olduğu sonucunu size vermez.tüm bu süreçler sounda vize memuru şahsi kanaati ve o ülkenin politikaları doğrultusunda size vize veya ret verir.dediğim gibi vize başvuru sonucunda her şeyi %100 doğru yapsanız bile vize alabileceğinizin %100 garantisi yoktur. tamamiyle vize memurunun kanaatine bağlıdır. ama genele olarak hep aynı ülkeye vize başvuru yapmanız vize alma ve vize süresini uzunluğu açısından daha olumlu sonuçlar verebilir (istatiksel bir bilgidir)

  • istifa etmeyen soysuz o. cocunun yanında rte sevimli gelmeye başladı. utanmaz aşağılık istifa et ulan sülük herif. kene kılıklı namussuz pislik. illa ki bunları yüzüne de haykıracağız bir gün.