4094 entry daha
  • 1. dunya savasi yillari: hollandali fizikci willem de sitter, albert einstein'in 1916 yilinda genel gorelilik kurami uzerine yayimladigi makaleyi okuyor. makaleyi gizlice tasiyip londra'daki arthur eddington isimli fizikciye ulastiriyor. eddington, einstein'in denklemlerini gorur gormez kendinden geciyor. "budur!" diyor, "denklem o kadar saglam temeller uzerine kurulmus ki ve o kadar zarif ki, kanit aramaya gerek bile yok!". artik kuramsal fizikcilere has ukalaliktan mi (bkz: albert einstein/@ramali), yoksa tembellikten midir bilinmez, oyle gozlem yapayim, deneysel kanit bulayim falan demiyor eddington abimiz. ama kaderin cilvesi yakasini birakmiyor.

    1917 yili itibariyle ingiltere'de, 35 yasindan genc olanlar savasa katilmak uzere silah altina alinmaya baslaniyor. 34 yasindaki eddington askere gitmeyi reddediyor. redcileri de tutuklayip bir kampa gonderiyorlar patates soymaya! trinity college baskani frank dyson bu probleme bir care ararken aklina iki yil sonra gerceklesecek gunes tutulmasi geliyor. bu tutulmanin en iyi gozlemlenecegi yerlerden biri de afrika.
    yapilan anlasma geregi, askere alinmama karsiliginda, savas o zamana kadar bitmis olsa bile, gozlem icin afrika'ya gitmeyi kabul ediyor eddington. boylece patates soymaktan da yirtiyor.

    29 mayis 1919'da, yerel saat ile 3:13:05'te tutulma basliyor. yaklasik 5 dakika surecek bu olay sirasinda eddington ve ekibi buyuk teleskoplarla fotograflar cekip arkada kalan yildizlarin isigindaki sapmayi olcuyorlar. sonuc einstein'in hesapladigi gibi cikiyor! bu sonucla birlikte, einstein tum dunyada buyuk bir une kavusuyor.
    eddington bu gozlem oncesi zaten bilinen ve saygi duyulan bir fizikci, ama askerden kaçarken akademik kariyer yapmanin en uc ornegini verip kariyerinin en buyuk basarisini elde ediyor!

    kaynak icin burdan...
    mesajlarla gelen edit: filmi de varmis bunun: http://www.imdb.com/title/tt0995036/

    (bkz: yolsuzlukları unutturma kampanyası/@ramali) editi: https://twitter.com/haramzadeler100
    https://www.youtube.com/watch?v=vewyi_7nkfe
37776 entry daha
hesabın var mı? giriş yap